Overzicht houtsoorten

Wereldwijd zijn er honderden houtsoorten voor kozijnen en andere gevelelementen. Onze keuze voor bepaalde houtsoorten is o.a. gebaseerd op factoren als duurzaamheid, isolatiewaarde en sterkte. Welke houtsoort past bij jouw project? We adviseren je graag over alle mogelijkheden.

Bel ons  Stuur een mail

Kwaliteit in hout

Duurzaamheid en kwaliteit staan bij PaSCAL ramen en deuren hoog in het vaandel. Daarom werken we alleen met hout dat FSC-gecertificeerd is, hebben onze producten en productieprocessen het KOMO-keurmerk, en voldoen we met onze houten kozijnen, deuren, schuifpuien en vouwwanden aan de praktijkrichtlijnen van het KVT. Voor jou en je klant de garantie dat we gevelelementen van topkwaliteit leveren.

Onze meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen zijn:

  1. Merbau* (hardhout, duurzaamheidsklasse 1-2)
    De kleur van vers Merbau-kernhout is geel tot oranjebruin, nadonkerend tot bruin tot donkerbruin of donker roodbruin. Ook komen soms zwartachtige zones in het hout voor. Merbau is één van de meer bekendere hardhoutsoorten en staat bekend om zijn hoge volumnieke massa, duurzaamheid en het feit dat het nagenoeg niet werkt als het gedroogd is. Het is geschikt voor tal van binnen- en buitentoepassingen en wordt in Nederland met name toegepast in de gevelindustrie.
  2. Meranti (hardhout, duurzaamheidsklasse 2-4)
    Binnen de timmerindustrie is Meranti de meest toegepaste houtsoort. De kleur van het hout kan sterk variëren van donkerrood tot licht roodbruin en van bleekroze tot rozerood. De verschillen in kleur en gewicht wordt veroorzaakt doordat Meranti afkomstig is van verschillende boomsoorten die ook van verschillende herkomst kunnen zijn.
  3. Mahonie (hardhout, duurzaamheidsklasse 2-3)
    Mahonie kozijnen worden met name gebruikt in luxe afgewerkte woningen. Om de authentieke uitstraling van de roodbruine kleur te behouden, worden ze meestal alleen afgelakt.
  4. Afrormosia (hardhout, duurzaamheidsklasse 1-2)
    Afrormosia is een van nature duurzaam houtsoort uit Afrika. Het kernhout is geelachtig tot donderbruin met een prachtige nerfstructuur, en lijkt qua uiterlijk sterk op teak. Door de hoge duurzaamheidsklasse is Afrormosia zeer geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Stabiele houtsoorten zoals Afrormosia hebben eigenlijk geen behandeling nodig. Jaarlijks onderhoud met olie of verf is niet nodig tenzij je vergrijzing wilt tegengaan. In goede omstandigheden verkleurt deze houtsoort op subtiele wijze.
  5. Douglas/Oregon Pine (zachthout, duurzaamheidsklasse 3)
    Oregon Pine is afkomstig uit Noord-Amerika. Daar wordt het meestal Douglas fir genoemd. Het betreft een naaldhout en is harshoudend. Oregon Pine heeft een lichte geelbruine kleur, een fijne nerf en het werkt weinig. Het is een harshoudende houtsoort en hierdoor minder gevoelig voor schimmel en houtrot. Een voorbehandeling (ontvetten) met thinner is nodig om te voorkomen dat het hout in een later stadium hars gaat uitzweten waardoor de afwerkingslaag opnieuw aangebracht moet worden.
  6. Lariks (zachthout, duurzaamheidsklasse 3-4)
    Lariks is lichtgeel van kleur en heeft een mooie vlamtekening. De duurzaamheidsklasse is laag maar stijgt omdat de houtsoort na verloop van tijd steeds harder wordt. Verder is Lariks net zoals Oregon Pine een harshoudende houtsoort een heeft het dezelfde voorbehandeling nodig.

* Deze houtsoort bevat wateroplosbare kleurstoffen. Dit kan problemen geven wanneer het hout – onbehandeld of onvoldoende afgewerkt – wordt blootgesteld aan water(gedragen verf). De in het water opgeloste kleurstoffen kunnen verkleuringen veroorzaken in het omringende metselwerk (het zogenaamde bloeden van Merbau). Daarom is het van belang dat kozijnen van Merbau niet onbehandeld aan weer en wind worden blootgesteld, maar direct na vervaardiging rondom worden voorzien van behoorlijk afsluitende lagen vernis, lakbeits verf of andere daarvoor in aanmerking komende producten, bij voorkeur vóór het samenvoegen van de onderdelen. Bij Merbau dat onbehandeld wordt toegepast, kan de kleurstof na bewerking goed met water worden afgespoeld om later kleurvlekken te voorkomen. De vlekken zelf kunnen met een lauwe ammoniakoplossing worden verwijderd. Buiten aan zon, regen en wind blootgesteld verdwijnen deze vlekken na enige tijd. Vóór het gebruik van waterafdunbare afwerkmiddelen, dient een scheidingslaag op het hout te worden aangebracht om het verkleuren van de afwerking door opgeloste inhoudsstoffen van Merbau te voorkomen.

(Bron: houtinfo.nl)

Duurzaamheidsklasse

De duurzaamheidsclassificatie geeft aan wat de verwachte levensduur van een houtsoort is. Dit wordt gemeten door onbehandeld hout in contact te brengen met de grond. Vervolgens wordt gekeken hoe lang het duurt voor het hout aangetast wordt door o.a. schimmels. Er zijn vijf verschillende duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 ‘zeer duurzaam’ is en klasse 5 ‘zeer weinig duurzaam’ is. Maar niet alleen de duurzaamheidsclassificatie zegt iets over de verwachte levensduur van een kozijn, deur, schuifpui of vouwwand. Ook onderhoud en afwerking (verf, lak, beits) spelen hierbij een rol. Goed en regelmatig onderhoud kan de levensduur van houten gevelelementen aanzienlijk verlengen.

Duurzaamheidsklasse hout