Help mijn kozijnen produceren vocht!

Zeker in deze tijd van het jaar waarbij het ’s nachts kouder wordt en er minder wordt geventileerd kan condens aan de binnenkant van kozijnen en glas voorkomen.

Condens

Dit wordt vaak door bewoners ’s ochtends vastgesteld. Condens is nooit een gebrek aan het kozijn of het glas, maar ligt aan het (binnen)klimaat! Condens is een direct gevolg van (een te hoge) relatieve luchtvochtigheid.

Hoe zit dit dan precies?
Condensvorming ontstaat doordat waterdamp in aanraking komt met een object dat kouder is dan de lucht in de omgeving. In dit geval slaat het vocht tegen het koude oppervlak aan, wat voor kleine druppeltjes op het oppervlak zorgt. Overal waar er sprake is van vocht en koude glasplaten, kun je te maken krijgen met condensvorming. Dit kan eenmalig, maar ook een terugkerend fenomeen zijn.

Materialen met een zachte structuur zal de condens makkelijker intrekken. Juist ’s morgens wordt condens zichtbaar op glas omdat ’s nachts de thermostaat omlaag gaat en bijvoorbeeld de gordijnen dichtgaan waardoor ook de lucht tussen glasplaten en de gordijnen niet voldoende circuleert. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Zowel temperatuur als ventilatie zijn dus essentieel om condens te voorkomen.

Condens aan de buitenkant van een glasplaat
Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- en het najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt.

Condensvorming aan de buitenkant van een glasplaat is niet echt een probleem, behalve dan dat het je buitenzicht belemmert. Sterker nog, het is een bewijs dat je raam uitstekend isoleert. Bij goed isolerende glasbeglazing warmt het raam langs de binnenzijde op maar aan de buitenzijde niet. Je woning lekt dus weinig warmte langs de ramen naar buiten.

Condens aan de binnenkant van een glasplaat
Vaak is onvoldoende of geen ventilatie één van de grote oorzaken. De luchtvochtigheid in je woning stijgt permanent door het uitademen van bewoners of het ontsnappen van dampen tijdens het koken. Als het vocht niet kan ontsnappen slaat het neer op koude oppervlakken zoals het glas. Daarom is goed ventileren/een goed binnenklimaat erg belangrijk om condens aan de binnenkant van glasplaten te voorkomen. Twijfel je over de luchtvochtigheid? Plaats dan een hygrometer.

Breng je een bezoek aan onze showroom?

Zie jij of jouw klant door de bomen het bos niet meer? Er is zoveel te kiezen, maar wat houdt alles precies in?
Bezoek onze showroom en ontdek de verschillende mogelijkheden.