Hout
Onderhoudstips

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van houten kozijnen. Hout is een natuurproduct, en dus gevoelig voor houtrot, bacteriën en schimmels. In de openingen die door de werking van het hout ontstaan, kan daarnaast vuil terechtkomen. Slecht onderhouden houten kozijnen isoleren minder goed en kunnen lekkages veroorzaken. Daarnaast kan het hout verzwakken, wat bij langdurige verwaarlozing tot gevaarlijke situaties kan leiden. Wil je meer weten over het onderhoud van hout?

Bel ons   Stuur een mail

Jaarlijkse schoonmaak

Goed onderhoud begint bij regelmatig schoonmaken. Informeer je klanten over het goed onderhouden van hun houten kozijnen. Hiermee voorkom je onnodige slijtage en gaan de kozijnen véél langer mee. Onze tips zetten we hieronder voor je neer.

Maak kozijnen minimaal 1x per jaar goed schoon, tegelijk met het ramen wassen bijvoorbeeld. Haal het vuil eerst zo veel mogelijk weg met een zachte borstel. Maak vervolgens het kozijn schoon met lauwwarm water, een zachte doek of spons (die geen krassen achterlaat op het hout) en een normale allesreiniger of houtvriendelijk schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuurspons of middelen met bijtende stoffen en spoel altijd na met schoon water. Zorg daarnaast dat het hout na een regenbui altijd goed kan drogen, door het ook tussen de schoonmaakbeurten door vrij te houden van elementen die water vasthouden, zoals mos bijvoorbeeld.

De schoonmaak-frequentie van kozijnen is o.a. afhankelijk van locatie en neerslag:

  • 1-2 keer per jaar bij regelmatige blootstelling aan regen;
  • 3-4 keer per jaar bij regelmatige blootstelling aan regen vlakbij zee en in industriegebieden;
  • 3-5 keer per jaar zonder natuurlijke reiniging door regen.

Stof en zand kunnen hang- en sluitwerk aantasten. Houd het daarom schoon door bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen ook de onderdorpel mee te nemen. Scharnieren en andere draaiende delen kun je jaarlijks invetten voor een langere levensduur. Vergelijk dit met het smeren van de ketting van een fiets.

Schilderen en repareren

Lak vormt een beschermlaag voor hout en zorgt ervoor dat kozijnen jarenlang tegen weersinvloeden bestand zijn. Adviseer je klanten dus om hun buitenkozijnen om de 5 à 10 jaar te schilderen, afhankelijk van de staat van de verf als gevolg van o.a. locatie, neerslag, windrichting, zon/schaduw en de kleur van de lak. Doe dit alleen wanneer het buiten niet te vochtig, te warm of te koud is. Een temperatuur tussen de 10 en 20 graden is ideaal. Binnen kozijnen krijgen het minder zwaar te verduren. Toch raden wij aan om ook de binnen kozijnen met regelmaat schoon te maken en te onderhouden.

Standaard worden onze houten kozijnen 120mu gegrond. Ze voldoen daarmee ruimschoots aan de eisen BRL 0814 en BRL 0817 (conform KOMO productcertificaat). Indien gewenst kunnen we de kozijnen blank aflakken of grijs gronden en in kleur aflakken.

Kleine reparaties
Kies het moment van onderhoud door op de aanwezigheid van scheurtjes, beschadigingen en slechte hechting van de lak en het kitwerk te letten. Controleer ook op houtrot door met een scherp voorwerp voorzichtig in de onderkant van het kozijn te prikken.

Andere reparaties zoals kleine houtaantastingen kunnen in veel gevallen makkelijk zelf gerepareerd worden. Gebruik hiervoor een goed vulmiddel van kunstharsen zodat houtrot voorkomen wordt.

De onderdorpel
Controleer ook de onderdorpel. Veel oude kozijnen hebben namelijk een onderdorpel die direct aansluit op de waterslag en het kan zijn dat de loodslab ontbreekt. Hierdoor kan er water achterblijven in de naad tussen de onderdorpel en waterslag, met als gevolg dat het hout zal gaan rotten.

Plamuur alleen binnen gebruiken
Het is belangrijk om geen plamuur te gebruiken aan de buitenkant van een kozijn. Plamuur laat namelijk al na enkele jaren los, waardoor er in de verf kleine scheurtjes zullen ontstaan. Het gevolg is dat de verf dan geen bescherming meer zal bieden, waardoor het hout regenwater op gaat nemen en op den duur gaat rotten.

Het belang van goede verf
Kies ervoor om goede verf te gebruiken. Laat je hierover altijd adviseren door een vakman. Goede verf isoleert hout beter tegen water en vocht, zodat dit minder snel zal gaan rotten. Goedkope verf kan na verloop van tijd af gaan brokkelen, waardoor regenwater vrij spel heeft en houtrot op kan treden.

Ontvet voor je gaat schilderen, het hout met een oplossing van 10% ammoniak en 90% water. Laat de kozijnen vervolgens goed drogen. Schuur het hout daarna licht op met een schuurpapiertje (bij nieuw hout: P80 – P120). Voor het mooiste resultaat schuur je altijd met de richting van de houtvezels mee. Daarna kun je met verschillende soorten lak aan de slag.